לימודי קלינאות תקשורת מכשירים את הבוגרים לטפל בהפרעות דיבור, שפה ותקשורת ובבעיות בליעה שעשויים לאתגר תינוקות, ילדים ומבוגרים המתמודדים עם קשיים אלה. בוגרי קלינאות תקשורת יכולים לבחור את התחום בו יתמקדו בקריירה שלהם, למשל טיפול במבוגרים שאיבדו את כושר הדיבור בעקבות אירוע מוחי או טיפול בילדים עם הפרעות קשב וריכוז.
במאמר זה נתמקד בלימודי תואר ראשון בקלינאות תקשורת (הנקראים גם ׳הפרעות בתקשורת׳), ובבחירה בקריירה המתמקדת בטיפול בילדים עם הפרעות קשב וריכוז. אבל קודם כל נציין את המוסדות שבהם תוכלו ללמוד הפרעות בתקשורת.

מוסדות המציעים לימודי הפרעות בתקשורת?
ניתן ללמוד תואר ראשון בלימודי הפרעות בתקשורת במסגרת מכללה או אוניברסיטה, כשחלק מהמוסדות מציעים גם לימודי תואר שני.
- ירושלים: קמפוס שטראוס לנשים חרדיות, הנמצא במכללה האקדמית הדסה, מציע תואר ראשון בלימודי הפרעות בתקשורת.
- חיפה: אוניברסיטת חיפה, מציעה תואר ראשון ושני בהפרעות תקשורת.
- תל אביב: אוניברסיטת תל אביב, מציעה תואר ראשון ושני בהפרעות בתקשורת, במסגרת בית הספר למקצועות הבריאות.
- קריית אונו: הקריה האקדמית אונו, מציעה תואר ראשון בהפרעות בתקשורת.
- אריאל: אוניברסיטת אריאל בשומרון, מציעה תואר ראשון ושני בהפרעות תקשורת.
- המועצה האזורית באר טוביה: מכללת אחוה, מציעה תואר ראשון בהפרעות בתקשורת.
כדי שתוכלו לעסוק במקצוע בישראל יהיה עליכם להשיג תעודת קלינאי תקשורת תקפה מטעם משרד הבריאות. על פי החוק, כדי לקבל תעודה עליכם להיות בעלי השכלה והכשרה מתאימים ולעמוד הן בבחינה הממשלתית והן בדרישות הכרחיות אחרות (כמו אזרחות או תושבות ישראלית, הגינות וכשירות).
המשיכו לקרוא כדי לגלות את כל מה שרציתם לדעת על קריירה בקלינאות תקשורת המתמקדת בהפרעות קשב וריכוז – ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).
תפקידה של קלינאות תקשורת בטיפול ב-ADHD
קלינאות תקשורת יכולה לתת מענה להפרעות בדיבור ושפה אצל ילדים עם ADHD. הקלינאית תיצור מטרות ספציפיות המותאמות לצרכים של הילד המטופל, תוך שהיא לוקחת בחשבון את תחומי העניין וההעדפות שלו, כדי להבטיח את המוטיבציה שלו ללמוד, לשתף פעולה ולבצע את התרגולים הנדרשים כדי להתגבר על אתגרי ה-ADHD.
קלינאית תקשורת מסייעת לילדים עם הפרעות קשב וריכוז במספר דרכים, וביניהן:
- שיפור תשומת הלב
כדי להשיג תוצאות טובות, הקלינאית תשתמש במשחקים ובפעילויות הדורשות מהילד להתמקד באופן מתמשך לצורך השלמת המשימות. הקלינאית תשתמש גם בפעילויות מובנות שיעזרו לילד להישאר ממוקד במשימה, כמו לקרוא בשמו, ליצור עמו קשר עין ולעודד אותו לחזור על מה ששמע. הקלינאית יכולה לספק משימות גם בצורה מילולית וכתובה, כדי להציע לילד יותר מדרך אחת ללמידה.
- שיפור כישורי הארגון
הקלינאית עשויה לספק תמיכה לתלמיד בית ספר עם ADHD על ידי שימוש בעזרים ובאסטרטגיות שישפרו את כישורי הארגון שלו. עזרים אלה עשויים לכלול לוח זמנים חזותי, תיקיות צבעוניות או קידוד צבעוני של שיעורי הבית.
- שינוי פעילויות כדי לקדם למידה
הקלינאית עשויה להציע לילד עם ADHD פעילויות הכוללות תנועה, במיוחד מכיוון שילדים אלה נוטים להתנועע או להתנדנד יותר מילדים אחרים. משחקים שונים, כולל משחקי כדור או משחק ׳ים-יבשה׳, יכולים לסייע לשיפור הדיבור והשפה. הקלינאית יכולה לכלול בטיפול משחקים הכוללים קפיצות, ריצות וכל מה שיגרה את חושיו של הילד, תוך שהיא מטמיעה בפעילויות מטרות שונות, כמו שיפור היכולת לעקוב אחר ההנחיות, הגברת יכולת ההיזכרות או שיפור השימוש שלו באוצר המילים.
- להתגבר על מכשולים לימודיים
הקלינאית תשתף פעולה עם המחנכת כדי שזו תוכל ליישם בכיתה שינויים שנועדו לתמוך בילד עם ADHD. שינויים אלה יכולים לכלול, לדוגמה, הארכת הזמן להשלמת מטלות ויישום של צ׳ק-ליסט שיעזור לילד לבדוק שאכן סיים את כל המוטל עליו. הקלינאית תשתף גם את ההורים כך שהילד יוכל להמשיך ולתרגל בבית ולקדם את כלל יכולות התקשורת שלו.