“2% מבעלי הכלבים מחרבנים לנו את העיר”

הסוף לצואת הכלבים ברחובות? עיריית תל אביב החליטה להאבק במפגעי צואת הכלבים ברחובות והכריזה על פעולות מניעה – והענשה ♦ כ-500 קילו של צואת כלבים לא נאספת ממדרכות העיר ויותר מ-6,700 קריאות למוקד העירוני התקבלו בשנה האחרונה בנושא ♦ 3,500 דוחות ניתנו בשנת 2020, ממוצע של עשר דו”חות ביום.

עיריית תל אביב-יפו ממשיכה להיאבק ביתר שאת בתופעה מסריחה במיוחד: אי איסוף צואת כלבים על ידי בעליהם ברחבי העיר. השבוע יוצאת העירייה בפיילוט הסברה ואכיפה ייחודי ב-3 שכונות שבהן התופעה בולטת במיוחד. שכונות אלו – הצפון הישן, לב העיר ופלורנטין – זכו לכינוי “השכונות החומות”  בקרב גופי התפעול העירוניים, ובמידה ותירשם הצלחה בצמצום התופעה, הפיילוט יורחב לשכונות נוספות.

בתל אביב-יפו היחס בין מספר הכלבים לבני האדם נחשב לאחד הגבוהים בעולם, עם יותר מ- 40,000 משקי בית בעלי כלבים, כך שלמעשה 1 מכל 10 תושבים הוא בעלים של כלב. הכלבים העירוניים עושים את צרכיהם במרחב הציבורי, ועל פי נתונים שנאספו בעירייה כ-500 קילו צואת כלבים בממוצע בחודש לא נאספת על ידי בעליהם.

העירייה מצידה פעלה ופועלת ביתר שאת למיגור המפגעים, על ידי איסוף הצואה, חלוקת דוחות לבעלי כלבים, הצבת מתקני שקיות לאיסוף צואה בגינות ובפארקים והקמת עשרות גינות כלבים ברחבי העיר, אך אין זה מוריד מאחריות בעלי הכלבים לשמור על ניקיון המרחב הציבורי.

צילום: גיא יחיאלי

בחודשים האחרונים חלה עלייה ניכרת בהיקף הדיווחים על צואת הכלבים שלא נאספת על ידי בעלי הכלבים בעיר, כמו גם עלייה באי שביעות רצון התושבים ממפגע זה. בשנת 2020 לבדה, נפתחו 6,766 קריאות שירות במוקד שירות  106 פלוס ובאפליקציה 106+, אודות ניקיון ואכיפה בנושא צואת כלבים במרחב הציבורי. הסיירת הירוקה, האחראית על אכיפת הנושא, חילק יותר מ-3500 דוחות למפרי ההנחיות, אשר לא אספו את צואת כלביהם. ראוי לציין, כי גם בערים אחרות בעולם דווח על עלייה בהיקף התופעה מאז פרוץ משבר הקורונה. יש הסבורים כי ההסתגרות בבתים גרמה לעלייה באימוץ כלבים; אחרים מייחסים את העלייה לעובדה שבתקופה זו יותר טיולי רחוב נערכו על ידי ילדים – ואלו נוטים לאסוף פחות מהמבוגרים.

בעקבות העלייה בדיווחים ובתלונות, העירייה מיפתה כאמור שלוש “שכונות חומות” והיא יוצאת בתוכנית משולבת הכוללת הסברה, תימרוץ התנהגות נכונה ואכיפה.

בין הפעולות:

  • הצבת רמקולים ב”שכונות חומות” שישמיעו תזכורות לאיסוף צואת כלבים כל 10 דקות.
  • דיווחים שבועיים של היקף הצואה שנאספה ברחובות ושכונות בעיר ו”שיימינג” לשכונות בהן לא נאספה צואה.
  • הצבת קונוסים כתומים בסמוך לצואת כלבים אשר לא נאספה, כדי להבליט את המפגע התברואתי.
  • התקנת עשרות שלטים ייעודים בגינות ציבוריות ועל מאות מתקני פרסום.
  • התקנת אלפי מדבקות עם תזכורות לאיסוף צואה על מדרכות ב-22 רחובות בעיר בהן נרשמו מירב הדו”חות.
  • פעילות הסברה ותמרוץ התנהגות נכונה בקרב קהילת בעלי הכלבים ובקרב מחזיקי כרטיס “דיגידוג” – כרטיס תושב ייחודי לכלבים; הרצאות ומפגשים, שיתופי פעולה עם חנויות כלבים, וסבסוד ערכות ניקיון לתושבים.
  • תגבור אכיפה גלויה וסמויה של פקחים, בדגש על הרחובות בהם נרשמים דיווחים רבים על צואת כלבים.
  • הצבת מתקני שקיות לאיסוף צואה בגינות ובפארקים וחלוקת ערכות לעידוד איסוף צואה.
  • פעולות גרילה בעשרות גינות ושדרות בעיר.
  • פעולות ברשתות חברתיות להעלאת המודעות לנושא.

מחרבנים לנו את העיר – סרטון יח”צ from Tel Aviv Yafo on Vimeo.

צילום: גיא יחיאלי

ראובן לדיאנסקי, סגן ראש העיר תל אביב-יפו וממונה על תחום איכות הסביבה, קיימות, שיפור פני העיר ובעלי חיים: “כמי שאוהב בעלי חיים ומחויב לרווחתם אני מפציר בכם/ן, בעלי/ות הכלבים/ות בעיר, איספו את צואת הכלבים. רבים מתחלחלים ובצדק מכמות הצואה ברחבי העיר ולצערי הם רואים בכלבים “אשמים ” בטינופת. בעוד, שלא כך הדבר. לכלבים אין ברירה אלא לעשות את צרכיהם במרחב הציבורי ומחובתם של בעליהם/ן לאסוף את הגללים ולהותיר את מדרכות העיר נקיות ונעימות למראה. אז כל מי שאוהב בעלי חיים באמת חייב לדאוג לפינוי צואת כלבו. אנחנו בעיריית תל אביב-יפו מחויבים ופועלים למען בעלי חיים בעיר ונמשיך לעשות רבות למענם וגם נפעל לשמור על איכות הסביבה וניקיון העיר – למען כולנו.”

איתן שוורץ, ראש מנהל תקשורת ותיירות בעיריית תל אביב-יפו: “מדובר באחת התופעות המכוערות בחיים האורבניים, ובהתנהגות אנושית גועלית שפשוט אי – אפשר להסביר אותה. לא נוותר לבעלי כלבים שמשאירים צואה על מתקני ילדים, מדשאות או מדרכות. חקרנו איך ערים בעולם מתמודדות עם התופעה, ובנינו קמפיין שמשלב הסברה ותימרוץ חיוביים – אבל גם אימג’ים מזעזעים ונתונים בוטים שאמורים לגרום לשינוי התנהגות ולחץ חברתי.”

נזכיר כי עיריית תל אביב-יפו מובילה בארץ ובעולם במדיניות לרווחת בעלי החיים בעיר בכלל ובכלבים בפרט ומשקיעה רבות בתחום. בשנים האחרונות הוקמו ברחבי העיר 100 גינות ופינות לכלבים שמשמשות את עשרות אלפי הכלבים ואף הפכו למקומות מפגש לאוהבי בעלי חיים. בנוסף לכך, הוכרזו חופים מיוחדים לכלבים ברצועת החוף של תל אביב – יפו. עיריית תל אביב-יפו פועלת כל העת ליצירת מגוון פעילויות ומתן שירותים חדשים לחיזוק אוכלוסיית בעלי הכלבים בעיר ואף השיקה את הכרטיס העירוני “דיגידוג”. כרטיס ה”דיגידוג” הוא יוזמה ראשונה מסוגה בישראל ובעולם המאפשר לתושבים לקבל מידע על כלביהם: תזכורות שוטפות על מועדי חיסון קרובים אצל הווטרינר העירוני, מידע בנושא גינות כלבים חדשות וקרובות למקום המגורים, אירועים עירוניים לכלבים, הרצאות ייחודיות, מפגשים עם מאלפי כלבים, סיורים כלבים בליווי מאלף ועוד.

צילום: גיא יחיאלי

עם זאת, צריך לזכור כי גידול כלב מביא עימו גם אחריות, כלפי הכלב וכלפי הסביבה. ביציאה לטיול, יש להצטייד בשקיות לאיסוף הצרכים בהן יש לאסוף את צואת הכלבים ולהשליכה לפח. בעלי כלבים אשר לא ינקו אחרי כלביהם צפויים לקנסות גבוהים. אנו קוראים לתושבים לעזור לנו לשמור על תל אביב-יפו נקייה, ולדווח באפליקציית 106+ במקרה ונתקלו בצואת כלבים שלא נאספה.

ניקיון המרחב הציבורי הוא חלק בלתי נפרד מנראות העיר ואנו מקווים כי המבצע העירוני לצמצום התופעה אכן יביא לשינוי בקרב בעלי הכלבים שלא אוספים את צואת כלביהם בעיר. אנו סבורים כי באמצעות הסברה, אכיפה ושיתוף פעולה של כלל תושבי העיר יחול שיפור בנושא זה, למען איכות החיים בעיר.

דילוג לתוכן